pátek 28. prosince 2012

Víte, co to je vychuchol?


Já vím. Je to zvíře, které skoro nikdo nezná. Bohužel je to i zvíře, které bylo zapsáno do Černěné knihy ohrožených druhů zvířat. Vychuchol žil už když se po světě procházeli mamuti, mnoho o něm známo není. Pozůstatky vychuchola jsou známé z období před 30-40 miliony let. Od té doby se vychuchol skoro nezměnil. Žije velice skrytě v norách u břehů jezer a řek. V současné době žije vychuchol kolem řek Volhy, Uralu a Donu. Vychuchol měří zhruba 20 centimetrů, jeho ocas je také stejně dlouhý. Hmotnost zvířátka je 400 - 500 gramů. Žije a loví ve vodě, má k tomu přizpůsobené i končetiny s blánami mezi prsty. Na předních končetinách jsou blány menší, má ale zase velké drápy, které mu umožňují dobře kopat chodby v zemi. Vstup do hnízda vychuchola je vždy pod vodou, chodba vede nahoru, kde pár vychovává i mláďata. Vychuchol na první pohled vypadá velice legračně. Připomíná něco mezi potkanem, krtkem a ptakopyskem. Má prodloužený nos, který může používat jako periskop aby se nadechl. Při ponoření do vody jsou nosní a ušní dírky uzavírány speciálními klapkami. Ocas je ze začátku zploštěný, pak se rozšiřuje a připomíná hrušku. Tady se nachází speciální žlázy, vylučující velice specifické pižmo. Bohužel, kvůli pižmu a také kvůli nádherné kožišině byla dříve tato zvířata téměř vyhubena. Pokud jste nezapomněli ruštinu, můžete přečíst nádherný článek Andreje Zvoznikova v ruské verzi časopisu National Geographic: http://www.nat-geo.ru/article/747/?fulltext=1
Samozřejmě jsem si jako zooložka nemohla nechat ujít příležitost vidět vychuchola na vlastní oči. Odchovná a výzkumná základna pro studium vychuchola se nachází v Černogolovce, biologické stanici Ruské Akademie věd asi hodinu jízdy od Moskvy. V suterénních prostorech je několik van naplněných vodou, kde žijí vychucholi. Od van vedou trubky nahoru k umělým norám. Přední stěna těchto nor je ze skla, takže se dá zvíře kdykoliv vidět.Byla jsem velice ráda, že jsem mohla toto nádherné zvířátko vidět zblízka.

Říše:
živočichové (Animalia)
Kmen:
strunatci (Chordata)
Podkmen:
obratlovci (Vertebrata)
Třída:
savci (Mammalia)
Řád:
hmyzožravci (Eulipotyphla)
Čeleď:
krtkovití (Talpidae)
Podčeleď:
krtkové (Talpinae)
Tribus:
vychucholové (Desmanini)
Thomas, 1912



1 komentář:

  1. A máte také nějaké domácí zvířatka i doma? Pokud ano, chtěla bych Vám za sebe, a to dávám ruku do ohně, poradit s jedním eshopem, který mi párkrát zachránil kočky, co se výbavy týče. Jedná se o domacizoo , mají tam bezkonkurenční slevy a lidský přístup :-)

    OdpovědětVymazat